header banner
Default

De slotcall van IEX op donderdag 2 november 2023 | IEX nl


Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
  • Artikel
  • Reacties (13)
  • Gerelateerde instrumenten
Categorie: Beurs vandaag, Redactioneel

op

Views: 16.326

IEX slotcall van donderdag 2 november 2023

Terwijl storm Ciarán Nederland flink ontregelt - veel scholen waren dicht, vluchten geannuleerd en de NS paste de dienstregeling aan - keken beleggers vandaag naar felgroene koersborden.

Belangrijker dan de weersomstandigheden buiten waren de opmerkingen die Fed-voorzitter Jerome Powell gisteren maakte na het rentebesluit. De rente ging zoals verwacht niet omhoog en de kans is steeds kleiner dat dit in de nabije toekomst wel gebeurt. Ofwel, men is opgelucht. Obligatierentes daalden overal, wat beleggers in aandelen extra munitie gaf om op de koopknop te drukken.

Op het Damrak kregen de cijfers van zwaargewichten ING en Shell een verschillend onthaal. ING maakte over Q3 een netto winst bekend van bijna 2 miljard euro en kondigde een nieuwe aandelen-inkoopprogramma aan van maar liefst 2,5 miljard euro. Beleggers reageerden allesbehalve euforisch. Bij opening daalde de koers met ruim drie procent om in de uren daarna amper te herstellen. Terecht? Het antwoord komt van analist Martin Crum, die alle cijfers uitgebreid woog in een genuanceerde analyse. 

ING Groep koopt zoals verwacht opnieuw voor 25 miljard eigen aandelen in IEX Premium https://t.co/4YaQwo3XSX via @IEXnl

— IEX Beleggersdesk (@Beleggersdesk) November 2, 2023

Shell verdiende in het afgelopen kwartaal 6.2 miljard dollar op aangepaste basis. Dat was 9.5 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder, maar toen zaten we nog midden in de energiecrisis met bizar hoge olie- en vooral gasprijzen. In het tweede kwartaal van 2023 verdiende Shell 5,1 dollar. Analisten rekenden voor het derde kwartaal op 6.2 miljard dollar, dus verrassend was het winstcijfer niet.

Beter was wel de vrije kasstroom van 12,3 miljard dollar, meer dan de 11,1 miljard dollar waarop analisten rekenden. Shell opende bijna 1% in de plus om in de uren daarna langzaam wat verder te stijgen. Analist Martin Crum (hij had het druk vandaag) sloeg aan het cijferen. Lees zijn oordeel.

Aandeelhouder Shell opnieuw spekkoper IEX Premium https://t.co/xVMhGAx7ee via @IEXnl

— IEX Beleggersdesk (@Beleggersdesk) November 2, 2023

Analist Niels Koerts verdiepte zich onderwijl in de vooruitzichten van zorgvastgoedgrootmacht Aedifica. Dat aandeel verkeerde dit jaar in een indrukwekkende duikvlucht, maar is de laatste dagen flink gestegen. In een paar dagen kwam er ruim 10% bij. Hoe het verder gaat? Lees de analyse van Koerts.

Risico van nieuwe aandelenemissie Aedifica neemt af IEX Premium https://t.co/8FW7Wxsm7x via @IEXnl

— IEX Beleggersdesk (@Beleggersdesk) November 2, 2023

Ook de Amerikaanse farmaceut Bristol-Meyers werd onder het vergrootglas van analist Niels Koerts gelegd. Het aandeel is sinds het begin van dit jaar met bijna 30% gedaald. Nu weer omhoog? Lees de analyse. 

Forse koersdoelverlaging voor Bristol-Myers IEX Premium https://t.co/4c8D6ob9dk via @IEXnl

— IEX Beleggersdesk (@Beleggersdesk) November 2, 2023

Vragen IEX Podcast?

VIDEO: IEX Limited Q2 FY24 Earnings Call | Indian Energy Exchange Limited Concall | 2024 Q2 Results
Investing 101

Morgen wordt er weer een nieuwe IEX Podcast opgenomen door Arend-Jan Kamp en Niels Koerts. Heeft u prangende vragen waar u een antwoord op zoekt? Laat deze dan achter in de comments onder deze slotcall.

Macronieuws

VIDEO: IEX Beleggersdag 2023
IEX

Het aantal wekelijke WW-aanvragen in de VS nam met 5.000 toe tot 217.000, het hoogste niveau in zeven weken. De voortgezette WW-aanvragen stegen met 35.000 naar 1,8 miljoen. Dat is zo op het eerste gezocht slecht nieuws, maar een minder gespannen Amerikaanse arbeidsmarkt werkt inflatieverlagend, dus hebben we hier te maken met goed nieuws. Het maakt de kans kleiner dat de Fed zich alsnog genoodzaakt voelt de rente verder op te trekken. 

De Fed zal zich verder gesterkt voelen in het handhaven van de rente door de laatste Amerikaanse arbeidskostencijfers. Die zijn in het derde kwartaal onverwacht gedaald, terwijl de productiviteit harder steeg dan verwacht. 

US Treasury #Yields are extending their slide as Unit Labor Costs fell in Q3. #Productivity growth accelerated to 4.7%, which is the fastest pace since 2009 if you leave out the #COVID period. #ArtificialIntelligence at work? https://t.co/rWYMagdPze pic.twitter.com/gITbDdJ5HL

— jeroen blokland (@jsblokland) November 2, 2023

De Bank of England (BoE) heeft zoals verwachte donderdag de rente ongewijzigd gehouden op 5,25%. Zes beleidsmakers waren voor, drie tegen. Van unanimiteit was dus geen sprake. 

In een toespraak vertelde president Klaas Knot van de Nederlandse Bank tevreden te zijn met de huidige hoogte van de beleidsrente van de ECB. "Persoonlijk, en afhankelijk van nieuwe gegevens die de laatste voorspellingen van september bevestigen, beschouw ik het huidige niveau van onze beleidsrentes als een goede 'kruishoogte', waar ze nog een tijdje kunnen blijven staan."

Brede markten

VIDEO: Indian Energy Exchange Limited | Investors Concall Q2 FY2023-24 #tfdconcall #iex
The Finvestor Diary

Alle beurzen gaan vandaag hard omhoog. De US dollar verliest wat tegenover de euro en ook de goudprijs en bitcoin leveren iets in. Olie stijgt daarentegen.

Rentes 

VIDEO: Fundamental Analysis of IDEX Corporation(IEX) 2023/6
AI of Wallstreet
  • Amerikaanse tienjaars: 4,68% (-2,23%)
  • Nederlandse tienjaars: 3,05 (-0,26%)
  • Duitse tienjaars: 2,70 (-0,28%)
  • Britse tienjaars: 4,42 (-1,89%)
  • Italiaanse tienjaars: 4,56 (-0,30%)
  • Japanse tienjaars: 0,91% (-0,31%)

Peildatum: 17,43 uur

Damrak   

VIDEO: ALFEN eindelijk wat herstel - 02nov23
BNP Paribas Markets

Top drie stijgers en dalers

  • ASML (+4,10%) boekte flinke koerswinst, mede geholpen door de zonnige vooruitzichten die Qualcomm gisteren naar buiten bracht. De andere Nederlandse chippers ASMI (+3,34%) en Besi (+3,81%) liften mee. Dat was de chipdip?
  • Adyen (+2,67%) profiteert vandaag van de goede cijfers die Paypal gisteren bekendmaakte.
  • Just Eat Takeaway (+5,98%) is een stuiteraandeel voor wie dat nog niet wist. Vandaag stond er ook even +10% op het bord.
  • BAM (+8,93%) kwam met cijfers en die vielen duidelijk in goede aarde. Het aandeel Heijmans (+0,37%) reageerde er amper op.
  • Van Lanschot Kempen (+3,54%) cijferde ook beter dan gedacht. De recente overname van het beleggersplatform van Robeco lijkt een gouden zet.

Toppers van november?
NN Group en ASML zijn de toppers voor november, zo blijkt uit de nieuwste meting van het Nationaal Beleggerssentiment door IEX. Wat betreft Randstad, Philips en Adyen hangt de vlag er minder goed bij. In totaal deden er 867 particuliere beleggers mee aan de sentimentspeiling. Lees het hele verhaal.

Nieuwste aandelenadviezen 

VIDEO: Ahold en ABN Amro | 8 november 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets
BNP Paribas Markets

VIDEO: Quant (QNT) : This Wont Last Long!
Crypto Jon

Bron: Guruwatch

Agenda 3 november

VIDEO: Talking Technical 16 Nov 2023 Reunert, Bell, Zeda, Meta, Newmont Mining, J&J, Goldfields and Exxaro
Frans & Christelle de Klerk

Cijfers Q3:
Nederlandse bedrijven: ForFarmers, Sif, Brunel en Eurocommercial
Buitenlandse bedrijven: BMW, Burger King (RBI)

Macro:

En dan nog even dit 

VIDEO: Why Quant Network QNT Will Outperform Polkadot DOT, and Cosmos ATOM
Altcoin Buzz

Te weinig wind is niet goed, te veel ook niet 

Er is vanochtend vanwege de storm 1800 MW wind op zee afgeschakeld.
Vermoedelijk geldt dat ook voor wind op land, maar dat registreert Energieopwek niet en kan ik thans alleen achteraf schatten.
Wel zie ik op ENTSO-E dat gas- en kolencentrales tegelijkertijd zijn bijgeschakeld,… pic.twitter.com/vNe7xmgsGP

— Martien Visser (@BM_Visser) November 2, 2023

Niet iedereen is positief over aandelen

Ondanks sterk stijgend aandelenkoersen vandaag is hoofdeconoom Nikolaj Schmidt van T. Rowe Price er niet gerust op. "Dat economieën geen last hebben van hoge rentes is een verkeerde inschatting."https://t.co/jvY5JDyhKB pic.twitter.com/EM3fTfveU5

— IEXProfs (@IEXProfs) November 2, 2023

Desondanks verlaten shorters de markt

Short sellers who made a fortune during the third-quarter stock-market dive are starting to close those bets against the market as the seasonally strong months for equities arrive https://t.co/LdAjqI0Jx3

— Bloomberg Markets (@markets) November 1, 2023

We zijn er nog niet

World #inflation as of today! pic.twitter.com/3powiNIizV

— jeroen blokland (@jsblokland) November 2, 2023

Euro is te duur
(Of is de yen te goedkoop?)

Euro is massively overvalued. Look at EUR/JPY, which is near its all-time high from 2008 when EUR/$ was 1.60. The Euro zone is the same as Japan: a manufacturing hub that imports a lot of energy. Compared to Japan, the Euro zone is experiencing a massive competitiveness loss... pic.twitter.com/QC3szBtESB

— Robin Brooks (@RobinBrooksIIF) November 2, 2023

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

VIDEO: BOEF LAAT ZIEN WAT HIJ HEEFT VERDIENT MET ZIJN AANDELEN
Herres
  1. 15 nov Slotcall: Dit heeft toch wel heel veel weg van een eindejaarsrally
  2. 10 nov Amerikaanse rente op abnormaal hoge niveaus
  3. 06 nov Beleggen in innovatie helpt duurzame transities versnellen

Gerelateerd

VIDEO: Quant..This Could Happen! QNT 2025 bull run price prediction
DCA Crypto
  1. Het was niet Ciarán die Nederland flink ontregelde, maar de media, de ANWB, Rijkswaterstaat, de schoolleiding, noem maar op.
    Het waait een beetje, niets bijzonders, voor mensen die WEL een geheugen hebben....
  2. Vraag voor de podcast. De Amerikaanse bestuursvoorzitter van Acomo gaat plotseling weg. Weten jullie er meer over ? Het is een van jullie favoriete aandelen.
  3. Vraagje Podcast.

    Waarom reageert de beurs zo euforisch op zijn toelichting. Hij sluit verhoging niet uit en verlaging denkt die nog lang niet aan.

  4. anders schreef op 2 november 2023 18:51:

    Vraagje Podcast.

    Waarom reageert de beurs zo euforisch op zijn toelichting. Hij sluit verhoging niet uit en verlaging denkt die nog lang niet aan.

    Als ze nu zeggen dat de rente binnenkort omlaag gaat dan gaan we met kortlopende schulden investeren en volgend jaar herfinancieren in de wetenschap dat de rente omlaag gaat.

    Dus gaat het in stappen:
    Rente stappen zullen nodig zijn
    We blijven verhogen tot ons doel is bereikt
    We blijven verkrappen tot het doel is bereikt
    We blijven de rente hoog houden en zullen waar nodig verhogen
    We blijven de rente hoog houden
    Het beleid werkt en we zien de inflatie dalen
    De inflatie daalt en we wachten op signalen om de economie te kunnen stimuleren
    We gaan onderzoeken of de huidige rentestand nog bij de huidige economische situatie past
    We gaan de rente met een stap verlagen en blijven de data in de gaten houden
    etc.
    etc.
    etc.

    Het gaat erom het kantelpunt te vinden, de aandelen zijn dan nog goedkoop en kunnen op basis van een rentedaling mooie herwaarderingen tegemoet zien.

  5. 1 van de belangrijkste redenen, dat de beurs het zo goed doet, is dat shorters hem een beetje knijpen en massaal verkopen( eigenlijk kopen), de schijn gaat tegenwoordig fors voor het zijn( de echte beleggers)!!
  6. Vraag aan podcast redactie,
    Dividend gegoochel van Aedifica in 2023. eerst het dividend betaalbaar stellen juni, niet betalen, daarna zelfde dividend betaalbaarstellen augustus,niet betalen. nu zelfde dividend weer uitgesteld en op papier betaalbaar gesteld op 01-05-2024...
    Kan dat allemaal zomaar???... Breekt mijn vertouwen in het bedrijf!!! geeft ook veel ergernis en irritatie...
  7. Voorgenomen betaalbaar stelling moet zijn 21-05-2024 excuus voor eerder vermelde datum..
  8. Prangende vraag voor jullie beleggingspodcast: Welke tips hebben jullie als beleggingsstrategie voor jonge beleggers die mogelijk binnen een paar jaar een huis willen kopen? Ik denk dat veel met hetzelfde dilemma zitten als ik. Hoor het graag!!
  9. Dag heren, dank weer voor een mooie podcast! Wat zijn jullie lievelingetjes van de zwitserse beurs? Ik ben zelf erg liefhebber van Geberit, Schindler en Forbo.

    Gegroet en alvast een fijn weekend!

  10. Max molenaar schreef op 2 november 2023 22:29:

    Prangende vraag voor jullie beleggingspodcast: Welke tips hebben jullie als beleggingsstrategie voor jonge beleggers die mogelijk binnen een paar jaar een huis willen kopen? Ik denk dat veel met hetzelfde dilemma zitten als ik. Hoor het graag!!

    Je moet beleggen met geld dat je de komende jaren niet nodig hebt. Mijn tip is dan ook heel voorzichtig beleggen in zeer liquide fondsen, of nog beter een index tracker. De wereld index lijkt het meeste gespreid maar historisch doen US indices het beter (SP500 of Nasdaq). Tijdens paniek doen emerging markets (vertegenwoordigd in de wereld index) het altijd slechter dan US of EU indices.
  11. IEX beleggersdesk zegt: ING koopt voor 25 miljard aandelen in... was het maar waar! Doe nog even die , er tussen..............
  12. lohere fou: Aedifica : ik heb toch echt 2 x dividend gehad op 2 juni jl. 1 x keuze divi 181, 45 en 1 x 1,88,55 per aandeel...........ff checken bij je broker?

Sources


Article information

Author: Danielle Thomas

Last Updated: 1700267641

Views: 1222

Rating: 4.5 / 5 (34 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Danielle Thomas

Birthday: 2012-04-07

Address: 4950 Russell Bridge, Lindaland, MD 95865

Phone: +4082566587880623

Job: Laboratory Technician

Hobby: Singing, Cycling, Arduino, Orienteering, Billiards, Sailing, Drone Flying

Introduction: My name is Danielle Thomas, I am a persistent, Adventurous, dedicated, unreserved, spirited, vivid, capable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.