header banner
Default

Ogen studenten (19) krijgen zilver van een zeldzame ziekte: "Ik krijg voortdurend complimenten, maar niemand weet hoe erg het eigenlijk is"


Table of Contents

  Lyza Lachica (19) uit de Filipijnen heeft een zeldzame ziekte. In 2016 werd ze gediagnosticeerd met het Cogan-syndroom, een auto-immuunziekte die de zenuwen in haar lichaam aanvalt. Daardoor kan ze nu niet meer lopen zonder te vallen en verliest ze binnenkort haar zicht en gehoor. Maar de opvallendste bijwerking van de ziekte? Zilveren ogen.

  De 19-jarige leerlinge, die binnenkort gaat studeren aan de universiteit, krijgt dan ook voortdurend complimenten van vreemden. “Ze zeggen dat ik mooie ogen heb, maar ze weten niet waarom ze er zo uitzien en hoe erg het eigenlijk is”, klinkt het. De ziekte valt namelijk het hoornvlies van haar ogen aan, waardoor er zich een zilveren laag op haar ogen vormt die haar zicht aantast. “Ik wil niet blind zijn”, vertelt ze. “Ik hoop dat er een behandeling mogelijk is.”

  Er zijn volgens dokter Richard Nepomuceno, die Lyza behandelt, slechts 250 gevallen gerapporteerd van het syndroom. “Het is de eerste keer in 25 jaar dat ik een patiënt behandel met het syndroom”, vertelt hij. “Het is zeer zeldzaam.”

  (lvdw)

  Vrouw (24) denkt even dat ze in een ‘Avatar’-personage verandert door zeldzame zwangerschapsaandoening: “Alles sloeg plots blauw uit”

  Engelse vrouw wordt plots wakker met Welsh accent vanwege zeldzame aandoening: “Ik ben al vergeten hoe mijn echte stem klinkt”

  Sources


  Article information

  Author: Joshua Davis

  Last Updated: 1699224122

  Views: 1134

  Rating: 4.8 / 5 (99 voted)

  Reviews: 82% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Joshua Davis

  Birthday: 1979-02-17

  Address: 521 Fuller Court Suite 889, Lindafurt, TX 77878

  Phone: +3517436526573343

  Job: Pilot

  Hobby: Mountain Climbing, Skateboarding, Sewing, Stamp Collecting, Baking, Archery, Dancing

  Introduction: My name is Joshua Davis, I am a resolved, talented, Precious, intrepid, spirited, steadfast, strong-willed person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.