header banner
Default

Jon Almaas misbrukes i falsk bitcoin-reklame


Hevder programlederen skremmer vettet av banker med bitcoin-investeringer. «Bare sprøyt», skriver Almaas til Faktisk.no.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Påstand

VIDEO: Falska bitcoin-annonser lurar pensionärer - Brottsjournalen (TV4)
TV4

Jon Almaas investering imponerer eksperter og skremmer vettet av store banker.

Konklusjon

VIDEO: "Bitcoin har sjunkit kraftigt i pris, är det nu jag ska investera?" - Nyhetsmorgon (TV4)
Nyhetsmorgon

Påstanden er feil. Dette er en klassisk bitcoin-svindel som misbruker NRK og Jon Almaas.

Av Eva Akerbæk og Geir Molnes. Publisert: 21.02.2023. Oppdatert: 21.02.2023 14:01.

De seneste årene har flere norske kjendiser blitt misbrukt i annonser for å få folk til å investere i kryptovaluta. Nå er det TV-personlighet Jon Almaas som ifølge en falsk NRK-artikkel har gjort investeringer som «imponerer eksperter og skremmer vettet av store banker».

Dette er akkurat samme ordlyd som i en falsk bitcoinartikkel vi omtalte i 2020 – men den gangen var det skuespiller Kristofer Hivju som skulle ha gjort investeringer.

Andre kjendiser som har blitt misbrukt i slike annonser tidligere er Petter Stordalen, Olav Thon, Morten Harket og Sophie Elise.

Skjermdump: Facebook

Den falske artikkelen blir delt som et sponset innlegg på Facebook, og dukker opp øverst i høyre hjørne på startsiden hos enkelte brukere. Artikkelen som blir delt ser her ut til å være fra VG, og har tittelen «En tragisk slutt i dag for Jon Almaas».

Den falske artikkelen om Jon Almaas følger en kjent oppskrift blant dem som vil forsøke å lure folk for penger.

Falsk lenke

VIDEO: Köpa Bitcoin och kryptovalutor på Avanza
SparaCash

Lenken på Facebook er merket med VG, men klikker man på den, kommer man til en artikkel som ser ut til å komme fra NRK. Den har etterligninger av NRKs logo, og i tillegg NRKs grafiske utforming. Ved å ta en nærmere titt på nettadressen (rød pil), kan man imidlertid se at dette ikke er en artikkel fra NRK.

Skjerdump: Falsk NRK-artikkel på finance-advise.com

Det stemmer at de to journalistene som tilsynelatende har skrevet saken, jobber i NRK. 24. mars 2020 laget de en artikkel sammen om hvor fort «karantenekroppen» forfaller på sofaen. Akkurat de samme journalistene ble misbrukt i den falske artikkelen om Hivju i 2020.

Å stjele logo og utseende til kjente norske nyhetsnettsteder, er et kjennetegn ved denne formen for svindel. Både Dagbladet og VG har blitt utsatt for dette tidligere.

Falsk investeringsplan

VIDEO: Exeptionell utvekling för elektronisk valuta - Nyhetsmorgon (TV4)
Nyhetsmorgon

I den falske artikkelen om Jon Almaas hevdes det at programlederen var på talkshowet Lindmo forrige uke og fortalte om investeringene sine. I tillegg er Almaas sitert fra et intervju som skal ha blitt gjort med journalistene:

Du har kanskje hørt om den nye investeringsplattformen for kryptovaluta som heter Bitcoin Profit. Den hjelper vanlige mennesker i Norge, Asia og Nord-Amerika til å bli rike over natten. Du er kanskje skeptisk, for det høres for godt ut til å være sant.

Almaas fortsetter:

Jeg skjønner deg godt, for jeg tenkte det samme da en god venn fortalte meg om den. Men etter å ha sett med egne øyne hvor mange penger han tjente, prøvde jeg den selv.

– Har aldri investert i bitcoin

VIDEO: Bitcoin halving (puoliintuminen) 2024
Bitcoinkeskus

Men artikkelen og intervjuet er fullstendig falske. I en melding til Faktisk.no skriver Jon Almaas at han aldri har investert i bitcoin, og at dette er spam.

Jon Almås: – Bare sprøyt. Bildet viser programlederen under utdelingen av Gullruten 2022 i Grieghallen. Foto: Bjørnar Morønning / NTB

– Det har pågått i lang tid, og jeg har tidligere dementert på Instagram. Det er veldig irriterende, men lite man kan gjøre med denne typen fake news, virker det som.

– Men dette er altså bare sprøyt. Jeg har aldri satt noen penger i bitcoin og kommer antageligvis aldri til å gjøre det, skriver Almaas.

Varslet om tidligere

VIDEO: Så investerar du i BITCOIN och förvarar krypto säkert! (steg-för-steg hur du handlar kryptovaluta)
Felix Nordqvist

Når man klikker seg videre på lenkene i den falske artikkelen, kommer man til en nettside for kryptovalutaprogrammet BitQS. Der blir man oppfordret til å registrere navn, e-postadresse og telefonnummer.

Dette må man ikke gjøre!

I 2022 utstedet det spanske finanstilsynet et varsel om BitQS.

Sources


Article information

Author: Stephen Moore

Last Updated: 1698110522

Views: 1066

Rating: 3.5 / 5 (81 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stephen Moore

Birthday: 1973-04-11

Address: 8847 Shawn Forges Suite 005, Tylerville, MT 19739

Phone: +4676938606307779

Job: Bioinformatician

Hobby: Chocolate Making, Sailing, Basketball, Billiards, Arduino, Cooking, Baking

Introduction: My name is Stephen Moore, I am a expert, cherished, Adventurous, valuable, lively, accessible, talented person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.